Kysymysrivin lisääminen ja muokkaus
Valitse Kysymykset-sovelluksesta haluttu pääkysymys (kysymyslomake) ja paina "Muokkaa" painiketta, jolloin muokattavat kentät ja rivit tulevat näkyviin.
Alataulussa on vasemmalla merkit - ! + seuravia toimenpiteitä varten
- (-) miinus merkillä voi poistaa vahingossa syntyneen turhan rivin
- (!) huutomerkki-painikkeilla yhden kysymysrivin tiedot saa näkyviin omalle sivulle, jolloin kaikki rivin tiedot näkyvät kerralla ja ovat helpommin päivitettävissä
- (+) plus-painikkeella lisätään uusi rivi valittuna olevan rivin edelle
- loppuun lisättäessä käytetään painiketta "Lisää loppuun"
Kysymysriville täytetään seuraavat kentät:
Tunnus: Merkkimuotoinen kenttä, päivitetään kunkin tutkimuksen numerointilogiikan mukaisesti, taustakysymysten on yleensä numeroitu 0.numero (esim. 0.9), varsinaiset kysymykset 1.1, 2.2 jne sekä lisäkysymykset kirjaintunnuksella. Tekstikysymyksiin on lisätty tunnus "T".
Kysymysteksti: kysymysteksti on vastaajalle Vastaus -lomakkeella näkyvä teksti
Tyyppi ja alatyyppi:
- V = Valintalista. Vastaaja valitsee vastauksen valintalistalta (ks. sovellus Valintalistat). Valintavaihtoehdot näkyvät vastajalle alatyypin mukaan:
- CB, - combobox = alasvetovalikko
- RBT - radio button = "vaihtoehto-täppä", tunnuksen mukaan
- RBS - radio button selitteen mukaan
- ALACOMB - käytetään, kun kaksi valintalistaa kytketään hierarkisesti toisiinsa, jolloin edellinen valinta vaikuttaa seuraavaan.
- AO = Apuotsikko. Mahdollistaa tyhjän rivin tai selitystekstin kysymysten väliin.
- O = Otsikko. Otsikolle lasketaan alakysymysten indeksikeskiarvot, mikäli alakysymyksillä on sama valintalista kuin kysymyksillä. Kokonaan uusi kysymyryhmä tarvitsee usein otsikon.
- T = Teksti. Vapaa
Pakollinen, määrittelee onko vastaajan pakko vastata kysymykseen, vaihtoehdot:
- Pakollinen. Sivulta ei pääse eteenpäin ennen kuin on vastattu kysymykseen
- Huomatus. Vastaajalle huomautetaan, jos on vastaamatta, mutta voi silti ohittaa
Analyysityyppi: Määriteltävä Valintalista-tyyppisille kysymysriveille
- J = Joukko. Käytetään taustakysymykselle. Ohjelma laskee valintavaihtoehdoille tulokset ja tuloksia voidaan raportoida taustakysymyksen mukaan. Myös organisaatiokohtaisiin kysymyksiin voidaan lisätä taustakysymys.
- N = Lukuarvot. Käytetään varsinaisilla kysymyksillä, joiden valintalistoille on määritelty vastausvaihtoehtojen lukuarvot, esim. 1, 2, 3, 4 , 5. Ohjelma laskee kysymysrivien lukuarvojen keskiarvot kysymyksittäin ja joukoittain.
Valintalista: Vastaajan vastausvaihtoehdot määritellään valintalistalla. Yleisen valintalistan voi valita valmiista listoista [..] painikkeen avulla. Organisaatiokohtaiset valintalistat lisätään ja muokataan valintalistat-sovelluksella.
Ohjeteksti: Ohjeteksti tulee vastaajalla näkyviin uudessa mallissa "i" merkin taakse, vanhemmalla mallilla väliriville.
Raportointinimi: Usein kysymysten muotoilu on liian pitkä tulostettaville raporteille. Tähän kirjoitetaan raportointiin paremmin soveltuva nimitys kysymyksen sisällöstä.
Fonttityyppi:
- B - Bold. Kysymysrivi näkyy vastauslomakkeella lihavoituna. Käytetään yleensä otsikkoriveillä
- BI - Bold Italic Kysymysrivi näkyy lihavoituna ja kursivoituna.
KaksoisvalintaKysymysrivi: Kentällä ilmaistaan kahden kysymyksen välinen riippuvuus. Käytetään yleensä 2-tasoisissa organisaatiokysymyksissä, joissa jälkimmäisen kysymyksen valintalista rajoitetaan "KaksoisvalintaKysymysirivi":illä valitun valintalistan arvon mukaisesti. Katso Erityiskysymykset / Hierarkiset valintalistat.
Tärkeä. Jos tärkeä-kenttä on merkitty, niin vastausrivillä näytetään "Kysymysrivi on erittäin tärkeä" valintanappi, jolla vastaaja voi ilmaista tukensa kysymysrivin kuvaamalle asialle.
HUOM: Jos käytetään eri kielisiä vastauslomakkeita, on kaikki muokatut tekstit myös käännettävä, ks. Erityiskysymykset / kielikäännökset.